Blog

Proč je výhodné investovat do nemovitostí

Váháte, vážení zájemci o realitní trh, zda investovat do nemovitosti?

Právě investice tohoto druhu je jednou z možností investování vašich finančních prostředků a tématem tohoto článku. Vaše dotazy a potřeba zodpovězení výhod, nevýhod a všech úskalí této investice mne inspirovala k napsání tohoto článku - o faktech a v kostce.

Investovat do nemovitosti znamená nemovitost koupit, z vlastních či bankovních zdrojů, nemovitost pronajmout a z nemovitosti mít stálý pasivní příjem, tedy ten, který máte stále, ať jste na nemocenské nebo nejste zaměstnáni. Právě tuto skutečnost shledávám největší přidanou hodnotou této investice

Namísto klidu z jisté investice, zaujímáte postoj, který popisují tři slova.

Starost. Pochybnost. Nejistota.

Pojďme si povědět o výhodách, nevýhodách, zhodnocení v číslech a jistotě uložení vašich finančních prostředků, které fungují tzv. „obráceně“, kdy peníze investujete a z dané investice získáváte pasivní měsíční příjem, který je navýšen o zisk z pronájmu.

Nejčastěji hovoříme o investici do bytu a pravidelném příjmu 4 – 8 % v závislosti na financování a lokalitě, kde byt pronajímáme. Odlišný je příjem z pronájmu na menším a větším městě.

V tomto pohledu bývá domněnka zkreslená.

Důvod je jednoduchý. Při úrokových sazbách, které se v této době pohybují již od 2,09 %, pořídíte byt uvedený v příkladu níže za zcela rozdílnou sumu.

Byt 1kk, 25 m2 v Táboře dosahuje hodnoty kolem 700.000,- Kč, v případě Prahy i 2.000.000,- Kč a více. Ceny se odvíjí od poměru nabídky, poptávky, stavu nemovitosti a neméně od lokality, ve které se byt nachází.

Investice do menšího bytu je pro vás investicí nejdostupnější. Finanční obnos naspoříte, zdědíte nebo si jej půjčíte v podobě úvěru nebo půjčky v bankovní instituci. Ano, i poslední varianta je reálná a hodnotím ji pozitivně.

BYT 1kk, 25 m2 v Táboře, cena 700.000,- Kč

Reálná možnost pronájmu 5.500,- Kč + el. energie 500,- Kč / měsíc.

  • 1. Financování - hotově

Měsíční příjem (po odečtení fondu oprav a všech služeb spojených s užíváním bytu)

4.000,- Kč / měsíc

  • 2. Financování - hypotékou v poměru 20:80 (20% vlastní zdroje, 80% cizí zdroje)
  • Vlastní zdroje: 140.000,- Kč
  • Hypoteční úvěr: 560.000,- Kč

Měsíční příjem 

4.000,- Kč / měsíc mínus 2.095,- Kč (měsíční splátka) = 1.905,- Kč / měsíc

V případě modelu 20 % a 80 % si lze pořídit i více nemovitostí, pokud vlastníte vyšší sumu vlastních, finančních prostředků. Na druhou stranu 20% ceny nemovitosti musíte vždy uhradit z vlastních finančních zdrojů (objasněno níže).

Více nemovitostí = více pasivních příjmů.

Výše nákladů na byt a výše splátek se mohou lišit dle konkrétního příkladu nemovitosti a nabídky úvěrů a půjček různých bankovních institucí, kdy sehraje svou roli požadovaná suma, momentální úroková sazba, fixace i doba splácení.

Ještě v roce 2016 poskytovaly bankovní instituce 100 % financování a tak se stávalo, že celý zisk z pronájmu pokryl jednu splátku. I tato varianta byla variantou výdělečnou, poněvadž docházelo ke zhodnocení nemovitosti.

Mé doporučení zní:

„Oslovte zkušeného realitního makléře, který s vámi možnost konkrétního investování do nemovitosti a zisku probere, doporučí finančního poradce, se kterým proberete vaše finanční možnosti, a zajistí kompletní právní servis renomovaného právníka, který vám zpracuje nájemní smlouvu na míru a dle vašich představ.“

Myšlenkou, nikoli domněnkou, tohoto článku jest:

„Nemovitost se zhodnocuje v čase, aneb 0,- Kč příjmu neznamená 0,- Kč příjmu.“

Došli jste k závěru, že investice do nemovitosti je nejméně rizikovou a dlouhodobou?

Ano, nejméně rizikovou. A to i přes to, že se obáváte rizikových nájemníků. Vnímáte je jako starost. Tato otázka je nekonečná, avšak individuální. A to velmi individuální.

Dáte mi jistě za pravdu, že je to především o dlouholetých zkušenostech a intuici realitního makléře, který se zájemci komunikuje.

Vážní zájemci o pronájem se nezdráhají spolupráce a jsou ochotni, dokonce chápou, že musím ověřit jistotu finančních příjmů, stabilitu pracovní i životní a hájit stranu pronajímatele, který má právo se s několika zájemci osobně sejít, vybrat si nebo dát na mé doporučení.

Byty menších dispozic poptává širší klientela, starší lidé, páry, studenti či jednotlivci, byty větších dispozic ta užší, převážně rodiny s dětmi.

Investovat můžete též do větších projektů, činžovních domů či komerčních prostor. I tato investice je velmi zajímavá a též výdělečná.

„Nezapomínejme na rodiče, děti či na vlastní budoucnost nízkých důchodů – startem do života v každém věku je bydlení.“

8.1.2018

Bohumil Kubec