Blog

Na co si musíte dát pozor při prodeji bytu?

Na co si musíte dát pozor při prodeji bytu?

Na téma bydlení slyšíme dnes jednu příhodu za druhou. Jak někdo přišel díky vlastní hlouposti o dům nebo se nechal napálit falešným kupujícím. Chybovat je sice lidské, ale u prodeje nemovitosti musí být prodejce hodně opatrný. Jde totiž o jeho bydlení a finance, které mu už nikdo nevrátí. Kdo udělá při prodeji chybu, může skončit na ulici a bez peněz.

Důležité je mít ve všem jasno a na nic nezapomenout!

Snažte se vždy vypočítat prodejní cenu adekvátně tomu, jaké byly a jsou vaše investice do nemovitosti a také se podívejte, jaká je tržní cena bytů ve vašem okolí. Nikdy netrvejte na přemrštěné a vysoké ceně, protože pak můžete mnohem více ztratit. Kupující většinou ví, v jakých cenách se prodávají byty kolem vás. Mějte však prostor pro případné snížení ceny. Udělejte si nějakou malou rezervu, ať máte z čeho snižovat. Kdo se v cenách nevyzná, neměl by se sám do kalkulace pouštět. Je lepší cenu propočítat s realitním makléřem a nastavit reálnou částku, než si cenu vymyslet a odradit tak kupce.

Pamatujte, že byt ve špatném stavu se prodává hůř než udržovaný. Proto není na škodu poškrábané zdi vymalovat na bílo a uklidit případný nepořádek. Čistota je základ a vypovídá hodně o majiteli bytu. Také se lépe prodávají prázdné byty než plné nepotřebného nábytku. Na cenu bytu má vliv i celkový stav domu, ve kterém máte svoji nemovitost. Pokud bude na chodbách plíseň a zápach nebo neudržované schodiště, odradí to nejednoho zájemce.

Smlouva a papíry musí být vždy v pořádku

Důležitým bodem při prodeji je dobře sestavená smlouva a papíry, které musí být v pořádku. Budete se na úřadech prokazovat nejen osobními doklady, ale i listem vlastnictví. V případě společného jmění manželů, kdy se byt koupili za trvání manželství, je k prodeji potřebný písemný souhlas partnera. U podílového vlastnictví musíte nejdříve nabídnout podíl spoluvlastníkům a pak teprve s jejich souhlasem můžete svůj podíl prodat. Věcné břemeno a možné exekuce před kupujícím neutajíte, jelikož je záznam uvedený v katastru. Tak je dobré vždy být konkrétní a o všem jednat přímo bez bočních úmyslů.

Také je pro prodávajícího důležitá vědomost v otázce daní. Musíte si udělat jasno, kdo platí daně, jak jsou veliké, jaké jsou správní poplatky a kde nesmíte zůstat nic dlužni. O tomto má přehled i realitní kancelář, která prodávajícího a kupujícího se vším obeznámí. Záleží ,zda jejich služeb prodejce využije.

Pozor na podvodníky a manipulanty

Jestli se rozhodnete pro hledání zájemců přes inzerát a využijete propagaci na placených inzertních webech, počítejte s výdaji, které se vám nikdy nevrátí,a s větším množstvím různých zájemců, mezi kterými mohou být i podvodníci a manipulanti. V případě využití služeb přes realitní kancelář máte profesionální inzerci již v ceně a nemusíte se o nic starat. Takový znalý makléř si umí proklepnout případné zájemce a vyloučí případné riziko podvodu.

Skryté závady neutajíte

Pokud víte o nějakých skrytých vadách, je třeba kupujícího na to předem upozornit a vše sepsat do smlouvy, protože kupující má nárok na snížení ceny a to i v ochranné lhůtě, kdy případné závady odhalí. V případě velkých závad může kupující odstoupit od smlouvy a požadovat celou částku zpět.

Jak vidíte, prodej bytu vyžaduje určitou dávku zkušenosti a znalostí. Pokud tedy prodeji nerozumíte, nebojte se obrátit na znalce z oboru. Základem úspěšného prodeje je dobře sestavená kupní smlouva, dobrá cena, přesná specifikace nemovitosti a jasné ujednání o převodu peněz. Nikdy nepřevádějte byt do jiného vlastnictví před obdržením peněz.

Pro jistotu je lepší se obrátit na realitního makléře a nechat vyřízení na něm. Nejen, že budete mít vše papírově a úředně v pořádku, ale ochráníte i sebe před možnou ztrátou peněz a bydlení.

8.10.2017

Bohumil Kubec