Blog

Od čeho se odvíjí cena bytu?

Od čeho se odvíjí cena bytu? Na čem závisí?

Cena bytu je pro mnohé základem v rozhodování, zda si svoji vysněnou nemovitost koupí nebo prodají. Hodnota bytu je vždy individuální a záleží mnohdy i na maličkostech, které mohou být pro jednu ze stran velmi důležité. Jde o to, že každý prodávající i kupující má nějakou svoji představu, od které nechce ustoupit. Jak prodat byt za nejlepší cenu není otázkou rychlého rozhodnutí, ale vyžaduje trochu delší zamyšlení.

Pro prodávajícího je základem investice, kterou platil na počátku za nemovitost, a pokud prošel byt celkovou rekonstrukcí, počítá se, že hodnota bytu pak šplhá nahoru. Cena bytu bude větší ve větších městech, než na vesnici nebo malých městech. Vždy záleží, kde se nemovitost nachází, pokud je v klidné části, kde je zeleň a slušní obyvatelé, pak se řadí taková lokalita k vyhledávaným a klidným. Rozhodujícím kritériem pro cenu je, zda nemovitost patří mezi družstevní byty nebo je v osobním vlastnictví. U osobek je cena vyšší než u družstevních bytů.

Těch aspektů a drobností, které o ceně bytu rozhodují je opravdu hodně

Někdy se schovává za nízkou cenou třeba hluk od sousedů nebo výhled do oken protějšího skladu. Proto je dobré byt nejdříve prozkoumat a důkladně prohlédnout, než kývnete na nabídku nízké ceny.

Zájemci se rozhodují také podle toho, v jakém patře se byt nachází, zda je ve vchodu výtah a v jakém stavu je celý dům. V přízemí není zrovna pro mnohé moc bezpečno, takže cena bude jiná než u bytu v jiném patře. Ale je to opravdu o lidech. V přízemích vyhledávají byty například osoby, které potřebují prostor předělat na bezbariérový.

Základem je velikost bytu

Cena bytu se odvíjí hlavně od velikosti bytu, kolik je pokojů, zda patří k nemovitosti lodžie, balkon, sklep, garáž. Jak jsou pokoje průchozí, jak velká je vstupní chodba. Kde se nachází koupelna a wc. Hodně zájemců touží po zahrádce nebo vlastním kousku zeleně. Někdo potřebuje byt malý s jedním pokojem a jiný sní o prostorném bytu, s obrovskou terasou. Samozřejmě s každým plusem navíc jde i cena nahoru.

Po pěkném výhledu a dobrém technickém stavu bytu touží většina zájemců

Dalším důležitým aspektem je výhled a situování oken, základní materiál a stav bytu po technické stránce. Vždy záleží na majiteli, v jakém stavu byt prodává, výhled již tak ovlivnit nejde.

V kurzu jsou cihlové domy z důvodu, že lépe izolují zvuk a zachovávají soukromí, kdy neslyšíte každé slovo od sousedů, jako v panelácích. Avšak jsou náročnější na vytopení, kdy většina cihlových bytů má svůj kotel na vytápění a vodu, což poměrně zvedá náklady za služby.

U stavu bytu je rozhodující, o jakého zájemce se jedná

Pokud plánuje zájemce do bytu investovat, protože touží nemovitost předělat k obrazu svému, je pro něho lepší koupit byt v základním neupraveném stavu za menší cenu. Ten, kdo s rekonstrukcí nepočítá, si raději připlatí za byt ve výborném technickém stavu, kde je nově udělaná voda, elektrika, podlahy, dveře, kuchyň, okna, odpady.

Poplatky za služby, nájem, fond oprav

Pro budoucího majitele je důležité vědět, kolik se platí za služby a jak velký je vklad do fondu oprav. Například u bytů v osobním vlastnictví přispívají všichni vlastníci do společného fondu na opravy domu. Mnohdy je do fondu oprav započítána poměrná část na splátku úvěru, který byl použitý na rekonstrukci fasády, zateplení, opravu střechy celého domu. U bytů v osobním vlastnictví je vklad do fondu menší než u nájmů za družstevní byty. Takže celková cena bytu bude i díky tomu v mnoha případech rozdílná. Tam, kde se platí za služby méně, bude cena bytu vždy vyšší.

Co říct na závěr?

Jak prodat byt a být spokojený? Na tuto otázku se nedá jen tak jednoduše odpovědět. Ale jedno víme určitě, nabízená cena na začátku nemusí být vždy konečná. Pokud prodávající na prodej nemovitosti spěchá a zájemci se byt líbí, může se cena poměrně snížit. Záleží na domluvě a spokojenosti obou stran.

7.10.2017

Bohumil Kubec